​Detergenti optimi de utilizat in industria alimentara

21/11/2019

Detergenti optimi de utilizat in industria alimentara
Adeseori, persoanele care sunt responsabile de gestionarea curateniei si dezinfectarii intr-o operatiune de procesare a alimentelor nu inteleg pe deplin motivele pentru care normele de igiena sunt aplicate sau care sunt principiile stiintifice si tehnologia din spatele unei curatari eficiente.
Intelegerea acestor lucruri este esentiala pentru a respecta standardele legale si tehnice, dar si pentru a asigura controlul si a elimina riscurile alimentare prin folosirea de detergenti pentru industria alimentara de o calitate foarte buna.
Prin acest material va veti putea insusi cunostintele esentiale necesare pentru programele de curatare eficiente in cadrul unei operatiuni de prelucrare a alimentelor, inclusiv motivele de pentru care se face curatenia, principiile chimice, de dezinfectare si de acordare a cerintelor, cerintele legale si monitorizarea igienei intr-un spatiu in care se proceseaza alimente.

Sistemele de management al sigurantei alimentare plaseaza adesea normele de igiena in centrul de control pentru anumite riscuri alimentare. Acest fapt este logic, in special atunci cand poate fi identificat un pericol specific legat de impactul negativ pe care l-ar putea avea pentru consumatori. Cu toate acestea, oricat de serioase si riguroase ar fi sistemele de management al sigurantei alimentare, acestea necesita un program solid de controale de baza care abordeaza pericolele generale, multe dintre ele putand fi identificate.

Aceste programe sunt descrise ca bune practici de fabricatie, programe obligatorii si puncte de control - pentru a numi doar cateva. Indiferent de termenul folosit, astfel de reguli sunt cerinte de baza pentru bune practici in industria alimentara, pentru a putea oferi si garanta un mediu sigur pentru fabricarea alimentelor.

Printre cele mai importante dintre aceste standarde este necesitatea si mentinerea curateniei si igienizarii instalatiilor si a echipamentului de lucru in mod corespunzator, pentru a produce alimente fara riscuri fizice, alergene, chimice si/sau microbiologice. In plus, este important ca angajatii sa inteleaga motivele pentru care unitatea de alimentatie publica trebuie curatata si igienizata. Simpla instruire a oamenilor este destul de rar suficienta pentru a mentine standarde inalte de igiena.

De aceea, personalul trebuie sa inteleaga si motivele pentru care se utilizeaza detergenti optim de utilizat in industria alimentara si dezinfectanti, inclusiv:
- pentru a reduce riscurile cauzate de pericolele alimentare - intoxicatii alimentare si contaminarea cu corpuri straine;
- respectarea legislatiei nationale si internationale;
- pentru a satisface cerintele specifice ale unor clienti;
- pentru a indeplini cerintele standardelor globale de siguranta alimentara;
- pentru a mentine rezultatele pozitive ale auditului si inspectiilor de profil;
- pentru a permite atingerea puctelor de productivitatea maxima a fabricilor;
- pentru a prezenta o imagine vizuala care sa dea impesia de curat si sanatos;
- pentru promovare unor conditii de munca sigure pentru personal, clienti dar si pentru vizitatori;
- pentru mentinerea duratelor de valabilitate ale alimentelor produse;
- pentru a evita infestarea cu daunatori.

La nivelul de baza, aspectul vizual al unei fabrici de produse alimentare sau al unei unitati de alimentatie publica este o indicatie asupra standardelor si a culturii companiei respective. Nivelul de curatenie si igina au un impact puternic asupra perceptiei unui auditor sau a unui vizitator si poate influenta rezultatul general al auditurilor si asigurarea unor noi afaceri. Din acest motiv, curatenia vizuala a unei companii este la fel de importanta ca si planurile detaliate impuse de normele legale in vigoare.

Detergenti optim de utilizat in industria alimentara
Natura si complexitatea detergentilor eficient de folosit depind de variatia solurilor, duritatea apei, temperaturile si metodele de prelucrare a alimentelor, suprafetele unitatii si de siguranta lor. Furnizorii de detergenti au in mod normal o serie de detergenti care trebuie folositi in circumstante variate si specifice.

Gama de produse va include substante:
- alcaline: soda caustica, potasiu caustic, silicat, fosfat;
- acide: fosforice, nitrice, citrice, glicolice;
- agenti de chelare (legare): edta, nta, gluconat, glucoheptonat, citrat, polimer;
- solventi: izopropanol, propilena, butil diglicol, eteri;
- surfactanti: anionici, cationici, neionici, amfoteric;
- inhibitori: organici si anorganici;
- enzime: proteaze, lipaze, amilaze;
- agenti oxidanti: hipoclorit, izocyanurate;
- stabilizatori;
- modificatori de vizibilitate.

Solutiile de detergenti pentru industria alimentara pot contine intre 2 si 15 componente, amestecate cu atentie, vizibile in specificatii. Este important sa lucrati cu un furnizor bun pentru a identifica corect detergentul cel mai potrivit pentru functionarea unitatii de alimentatie publica. Acest lucru va economisi multi bani pe termen lung, deoarece curatenia va fi mult mai eficienta. Esecul unui produs folosit pentru curatenie nu se datoreaza de obicei unui produs de proasta calitate, ci mai degraba al unui produs ales in mod gresit.

Aplicarea si utilizarea detergentilor sunt, de asemenea, factori importanti, iar un furnizor bun va ofera, de obicei, si o instruire pentru utilizarea corecta a produsului. Un „detergent” este proiectat pentru a indeparta murdaria. Un alt termen folosit este „dezinfectant” si este adesea folosit pentru a descrie produse similare. Cu toate acestea, un „dezinfectant” este de obicei utilizat pentru a se referi la un produs care contine atat detergent, cat si agenti dezinfectanti. Un „dezinfectant” este un produs care ucide microbii fara a folosi o actiune de indepartare a murdariei.