​Tipuri de echipament de unica folosinta utilizat in industria alimentara

21/11/2019

Tipuri de echipament de unica folosinta utilizat in industria alimentara
Normele sanitare in vigoare impun masuri de igiena sporita in industria alimentara, de la fabrici de alimente care produc sute de mii de produse alimentare, la toate unitatile de alimentatie publica.
In mod normal, nici un ingredient care va ajunge intr-un fel de mancare din farfuriile noastre nu trebuie manuit la intamplare si nici de oricine si, mai ales, nu oricum. Legislatia este clara in acest sens: toate persoanele care sunt implicate in fluxul tehnologic al procesarii alimentelor trebuie sa poarte echipament special de protectie. Nu pentru a nu se contamina acestea de la mancare, ci pentru a preveni contaminarea alimentelor cu diferiti agenti patogeni.

Aproape ca nu exista persoana in lume care sa nu fi suferit de o forma de toxiinfectie alimentara din cauza incalcarii normelor de igiena sau nerespectarea conditiilor termice in prepararea unui aliment. Din aceasta cauza, echipamente speciale sunt folosite in industria alimentara, pentru ca este vorba despre sanatatea publica, deci a fiecaruia dintre noi.

In functie de destinatie, exista si se folosesc in industria alimentara mai multe tipuri de echipamente. In principal ele sunt impartite in doua categorii: echipamente de unica folosinta si echipament reutilizabile in urma spalarii si dezinfectarii lor.

Mai jos va prezentam cele mai comune tipuri de echipament de unica folosinta utilizate in industria de profil.

Manusi pentru industria alimentara
Manusile pentru industria alimentara sunt confectionate din latex, din cauciuc sau din alte materiale latex-free (manusile de nitril sau de vinil). Manusile sunt utilizate in mod frecvent in industria alimentara pentru a respecta normele de igiena si de protectie a alimentelor. Acestea au rolul de a proteja mainile de substante chimice care ar putea fi daunatoare si de situatii periculoase, dar si de protejare a alimentelor care altfel ar fi in contact direct cu mainile.

Manusile de protectie se mai utilizeaza si pentru a acoperi pansamentele in cazul ranilor lucratorilor si pot imbunatati aderenta mainilor la obiectele si alimentele manipulate. Mai mult, manusile folosite in industria alimentara sunt extrem de eficiente in prevenirea contaminarilor incrucisate care pot aparea in unitatile de alimentatie publica.

Bonete bufante de unica folosinta
Bonetele de unica folosinta sunt alternativa ieftina pentru bonetele din material textil. Lucratorii din industria alimentara sunt obligati sa poarte bonete, pentru a impiedica firele de par sa ajunga in alimente. Boneta se aseaza intotdeauna peste parul bine strans in cazul femeilor) si impiedica, de asemenea, si caderea picaturilor de transpiratie care pot aparea pe frunte in timp ce alimentele se manipuleaza sau se proceseaza.

Bonetele de unica folosinta se folosesc de toti cei care lucreaza in industria alimentara. Sunt fabricate din material netesut si lasa pielea capului sa respire.

Masti de protectie pentru industria alimentara
In aerul din unitatile in care se proceseaza alimente exista, ca peste tot, aburi, emisii toxice, particule de praf, diferite tipuri de agenti patogeni s.a.m.d. Mastile de protectie au un dublu rol: de a asigura filtrarea corecta a particulelor din aerul respirat atunci cand sunt purtate corect, dar si pentru ca alimentele sa nu fie contaminate cu secretiile lucratorior atunci cand umbla cu alimentele.

Halate de unica folosinta pentru unitati de alimentatie publica
Halatele de unica folosinta au si ele un rol dublu: de a proteja alimentele de contaminare cu microbii aflati pe haine, dar si de protectiE a hainelor impotriva murdaririi si a petelor.

Cotiere de unica folosinta
CotiereLE de unica folosinta mai sunt numite si acoperitoare de maneci si sunt folosite, la fel ca halatele, pentru a proteja atat alimentele, cat si hainele. Mai mult, ele creeaza un strat intermediar care ofera o protectia suplimentara pentru lucratorii care folosesc masini care le-ar putea agata hainele.

Sorturi de protectie
Sorturile de protectie sunt un echipament foarte important intr-o industrie atat de sensibila, cum este industria alimentara, mai ales in cazul in care lucratorii trebuie sa manipuleze ingrediente precum carnea cruda, cum se intampla in abatoare, macelarii sau in bucatariile restaurantelor sau ale altor unitati de alimentatie publica, cum ar fi fast-foodurile.

Sorturile de protectie functioneaza ca o bariera care impiedica bacteriile sa ajunga pe alimente, dar protejeaza simultan hainele, Sorturile pot fi confectionate din polietilena sau din PVC,

Echipamentele de protectie in aceasta indistrie sunt esentiale pentru sanatatea publica si de aceea purtarea lor este obligatorie in orice loc in care se lucreaza cu alimente.